In dit artikel, dat uit 2 delen bestaat, gaan we dieper in op de hoe, wat en waarom van de factuur.
Een factuur is een document dat door een verkoper wordt uitgegeven aan een koper. Het geeft een overzicht van de geleverde goederen of diensten en de bijbehorende kosten. De factuur dient als betalingsverzoek.
Een factuur is verplicht bij de verkoop van goederen en diensten aan bedrijven of particulieren in de EU. Dit geldt vooral voor B2B-transacties (Business-to-Business) en bij grensoverschrijdende leveringen binnen de EU. Voor particulieren hoef je normaal gezien geen factuur uit te schrijven behalve als een klant hierom vraagt of als het gaat om een verkoop waarbij btw (belasting toegevoegde waarde) in rekening wordt gebracht.
Een factuur moet uiterlijk binnen 15 dagen na de levering van de goederen of diensten verzonden worden.
De betalingstermijn is vaak opgenomen in de voorwaarden van de factuur. Wettelijk gezien is de standaard betaaltermijn in België 30 dagen na ontvangst van de factuur, tenzij anders overeengekomen. Bij overeenkomsten tussen bedrijven kan deze termijn tot 60 dagen worden verlengd. Facturen gericht aan particulieren moeten binnen een ‘redelijke termijn’ betaald worden. In de praktijk betekent dit doorgaans een betaaltermijn van één tot twee weken.
Een factuur moet minimaal de volgende gegevens bevatten:
Billtobox heeft een eigen tool om facturen op te maken waardoor je zeker niets vergeet!
Niet verplicht, maar wel aangeraden is om ook je algemene voorwaarden en een interest voor laattijdige betaling te vermelden.
De btw is een belasting op consumptie die uiteindelijk door de eindgebruiker wordt betaald. Deze belasting wordt bij elke stap in het productie- en distributieproces geïnd. Het standaardtarief is 21%, maar voor specifieke categorieën goederen en diensten zijn er verlaagde tarieven van 0%, 6%, en 12%. Ga voor meer info te rade bij je accountant.
Als je een fout maakt op een factuur, moet je deze corrigeren door een creditnota (of debitnota) uit te geven. Een creditnota annuleert de originele factuur geheel of gedeeltelijk en bevat dezelfde informatie als de oorspronkelijke factuur, maar met de juiste correcties. Vervolgens maak je een nieuwe, correcte factuur aan. Dit zorgt ervoor dat je administratie kloppend blijft en voorkomt problemen bij de belastingaangifte.